1 Σεπτεμβρίου 2016

Χειρισμός παγίων στην παύση εργασιών μιας επιχείρησης

Ποιος ο φορολογικός και λογιστικός χειρισμός παγίων στοιχείων που έχουν αποσβεστεί με συντελεστή 100% στο έτος αγοράς καθενός εξ’ αυτών, ατομικής επιχείρησης κατά την παύση των εργασιών της εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Εφόσον υφίστανται πάγια περιουσιακά στοιχεία κατά το κλείσιμο μιας επιχείρησης τα οποία αγοράστηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία την τελευταία πενταετία, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 33, του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η έκπτωση του φόρου που ενεργήθηκε κατά το χρόνο της απόκτησης του παγίου, υπόκειται σε πενταετή διακανονισμό με αφετηρία το έτος χρησιμοποίησης του.

Ο διακανονισμός ενεργείται κάθε έτος για το ένα πέμπτο (1/5) του φόρου που επιβάρυνε το αγαθό. Έτσι λ.χ. αν η εταιρεία αγόρασε τον Απρίλιο του 2015 πάγιο αξίας 1.000 ευρώ καταβάλλοντας ΦΠΑ 23%: 230 ευρώ και τον Αύγουστο του 2016 διακόπτει τις εργασίες της, οφείλει να αποδώσει στο δημόσιο 230 Χ 4/5 = 184 ευρώ. Η απόδοση (ή συμψηφισμός) θα γίνει το αργότερο εντός Απριλίου του 2017, με την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017 και συγκεκριμένα με την συμπλήρωση του εν λόγω ποσού στον κωδικό 412 της δήλωσης ΦΠΑ (βλέπε τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 33 του Ν 2859/2000, όπως ισχύει μετά τον Ν 4336/2015, ισχύς από 19-8-2015, καθώς και την Πολ. 1205/2015).

Συνεπώς, κατά την παράδοση παγίων περιουσιακών στοιχείων ή οριστική παύση της χρησιμοποίησης αυτών σε φορολογητέες πράξεις, κατά τη διάρκεια της πενταετίας, ενεργείται εφάπαξ διακανονισμός μέσα στο ίδιο έτος και τα πάγια αυτά θεωρούνται, για τα έτη που απομένουν, ότι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο σε αφορολόγητες δραστηριότητες, όπως συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση του ερωτήματος.

Αντιθέτως, στην περίπτωση που έχει παρέλθει η πενταετία από το χρόνο χρησιμοποίησης των παγίων τα στοιχεία θα αναγραφούν στο ειδικό στοιχείο αυτοπαράδοσης μαζί με τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία (π.χ. αποθέματα) που περιέρχονται στον επιχειρηματία (παρ. 2ε, του άρθρου 7, του ΦΠΑ, βλέπε και την Πολ. 1095/2014). Για τα εν λόγω αγαθά επένδυσης (πάγια), η επιχείρηση δεν υποχρεούται να αποδώσει ΦΠΑ. 

Τα ανωτέρω δεν επηρεάζονται από το γεγονός της πλήρους απόσβεσης των παγίων (100%), κατά τον χρόνο αγοράς τους, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ενέργεια, αφορά την φορολογία εισοδήματος

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.