25 Αυγούστου 2016

Παρακολούθηση διαφορών λογιστικής-φορολογικής βάσης

Σε εταιρεία με διπλογραφικά βιβλία όταν κάνουμε εγγραφή που ενημερώνει μόνο τη λογιστική βάση (η επιλογή για το ποια βάση ενημερώνεται γίνεται με βάση τον τύπο του άρθρου από το πρόγραμμα) π.χ πρόστιμο χρεώνεται ο λογ/σμος ΕΛΓ 81 και πιστώνεται ο 38 ,τότε άμεσα δημιουργείται και διάφορα φορ - λογ βάσης και στον 38. Αυτό είναι ορθό ?

Το ισοζύγιο με φορολογικά ποσά που έχει μέσα την αναμόρφωση μόνιμων διαφορών θα πρέπει να μεταφέρεται όπως και τα λογιστικά ποσά ή θα πρέπει να μεταφέρονται μόνο οι προσωρινές διαφορές?

Η φορολογική βάση μπορεί να είναι απλά ένα excel με τους σχετικούς λογ/σμους που αναμορφώνονται;

 

 

Απάντηση:

 

Ο ν.4308/2014 (ΕΛΠ) προβλέπει την υποχρέωση για κάθε οντότητα, τήρησης των αρχείων της σε λογιστική και φορολογική βάση. Η μία από αυτές τις βάσεις ενημερώνεται πρωτογενώς με τις καταχωρίσεις των παραστατικών και των στοιχείων εν γένει που τεκμηριώνουν μία συναλλαγή, η δε άλλη βάση μπορεί να ενημερώνεται συγκεντρωτικά στο τέλος της χρήσης.

Με βάση τα παραπάνω διαφορές θα προκύπτουν τόσο στους λογαριασμούς αποτελεσμάτων όσο και σε λογαριασμούς ισολογισμού. Στους λογαριασμούς ισολογισμού αποτυπώνονται μόνο οι προσωρινές διαφορές λογιστικής φορολογικής βάσης. Οι μόνιμες διαφορές δεν επηρεάζουν επιμέρους λογαριασμούς ισολογισμού πλην του λογαριασμού (κέρδη ή ζημιές εις νέον κατά περίπτωση) στον οποίο συγκεντρώνονται τα αποτελέσματα για μεταφορά στην επόμενη χρήση, ο οποίος θα διαφέρει λόγω της επίδρασης των μόνιμων διαφορών στη φορολογική του βάση. Κατά συνέπεια στο παράδειγμα που θέτετε, όπου έχουμε μόνιμη διαφορά λ.β.-φ.β., θα πρέπει να καταγραφεί διαφορά μόνο στο λογαριασμό 81 και όχι στον 38.

Όσον αφορά τα ισοζύγια και με βάση όσα αναφέραμε ήδη, το φορολογικό ισοζύγιο που θα μεταφέρεται στην επόμενη χρήση θα εμπεριέχει μόνο τις προσωρινές διαφορές λ.β.-φ.β. και όχι τις μόνιμες, οι οποίες κλείνουν άπαξ εντός της κλειόμενης χρήσης επηρεάζοντας όπως ήδη αναφέραμε μόνο το λογαριασμό των μεταφερόμενων αποτελεσμάτων.

Ως προς τον τρόπο τήρησης τα ΕΛΠ δεν θέτουν κάποιον περιορισμό. Μπορεί η οντότητα να παρακολουθεί τόσο τη λογιστική όσο και τη φορολογική βάση με όποιο τρόπο επιθυμεί, αρκεί να μπορούν να προκύψουν και να ελεγχθούν τα απαιτούμενα δεδομένα. Έτσι είναι αποδεκτό π.χ. η λογιστική βάση να τηρείται με τη χρήση ειδικού λογισμικού τήρησης λογιστικών βιβλίων και τόσο η φορολογική βάση όσο και οι προκύπτουσες διαφορές να παρακολουθούνται με τη χρήση κάποιου φύλλου εργασίας τύπου excel.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.