3 Ιουνίου 2016

Ε9

Σε δύο διαμερίσματα με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, ανήκει από κοινού, μία θέση στάθμευσης στη πυλωτή. Δεδομένου ότι η θέση στάθμευσης δεν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία αλλά κοινό παρακολούθημα των 2 ξεχωριστών οριζόντιων ιδιοκτησιών, πώς θα δηλωθεί στο Ε9.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 1 του Ν.4223/2013 «ο ΕΝ.Φ. Ι. Α. επιβάλλεται και στα εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα της αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα των παραπάνω εμπραγμάτων δικαιωμάτων».

Κατά παρόμοιο τρόπο και η ΠΟΛ.1237/2014 αναφέρει ως προς τη στήλη 13 ότι «αναγράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η συνολική επιφάνεια των βοηθητικών χώρων (αποθηκών, θέσεων στάθμευσης κ.λπ.) του κτίσματος, του οποίου αποτελούν παρακολούθημα και επί των οποίων το κύριο κτίσμα έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης».

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής, αναγράφονται στο Ε9 εφόσον αποτελούν παρακολούθημα οριζοντίου ιδιοκτησίας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι υφίσταται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της θέσης αυτής.

Τόσο από το νόμο, όσο και από την παραπάνω εγκύκλιο δεν προβλέπεται η περίπτωση δήλωσης θέσης στάθμευσης της οποίας το δικαίωμα χρήσης ανήκει από κοινού σε περισσότερες της μίας οριζόντιες ιδιοκτησίες. Για αυτό το λόγο δεν υπάρχει και τεχνικά η δυνατότητα αναγραφής της στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής.

Πάντως σε κάθε περίπτωση και για την ασφαλή αντιμετώπιση του ζητήματος, προτείνουμε να υποβάλλετε ερώτημα στο Υπ. Οικονομικών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα γνωστή διοικητική λύση επί παρομοίου ζητήματος.

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.