27 Μαρτίου 2013

Φόρος πολυτελείας αυτοκινήτου σε ατομική επιχείρηση

Αυτοκίνητο τζιπ ΙΧ, κυβισμού 3.000 cc, θα μπορεί αφότου χαρακτηριστεί επαγγελματικό στην άδεια κυκλοφορίας, να περιέλθει με τιμολόγιο αγοράς από ιδιώτη με πληρωμή χαρτοσήμου, στην ατομική επιχείρηση του ιδίου που έχει αντικείμενο: μαθήματα χορού, και να γίνει δήλωση ΚΑΔ στο μητρώο για υπηρεσίες ενοικίασης χωρίς οδηγό; Εάν θα γίνει αυτό ο φόρος πολυτελείας και το τεκμήριο θα ισχύουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο χαρακτηρισμός ενός οχήματος ως επαγγελματικού (ΔΧ) κατά τη γνώμη μας δεν εξαντλείται αποκλειστικά στο είδος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος ή στη βούληση του επιχειρηματία, αλλά και στην κρίση του αρμόδιου ελεγκτή, ο οποίος θα πρέπει να επαληθεύσει και να θεμελιώσει με πραγματικά στοιχεία, την χρήση του οχήματος με την νέα δραστηριότητα. Με άλλα λόγια , θα πρέπει να εμφανίζονται στα βιβλία της επιχείρησης έσοδα από την δραστηριότητα «υπηρεσίες ενοικίασης χωρίς οδηγό». Συνεπώς, δεν θεωρούμε ορθή την προσπάθεια απαλλαγής του εν λόγω οχήματος από τον υπολογισμό της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης, δεδομένου ότι θα χρησιμοποιείται στην ουσία για κάλυψη προσωπικών και οικογενειακών αναγκών του ίδιου του επιχειρηματία, άρα δεν θα αποδεικνύεται η σχέση του με την επαγγελματική δραστηριότητα.

Ωστόσο, τυπικά η δυνατότητα έκδοσης επαγγελματικής άδειας Δ.Χ. για το συγκεκριμένο επιβατικό αυτοκίνητο, όντως το απαλλάσσει:

α) από την υπαγωγή σε φόρο πολυτελείας βάσει των διατάξεων της παρ. 3, του άρθρου 17, του Ν 3833/2010,
β) από την αντικειμενική δαπάνη απόκτησης (περ. ε, άρθρο 18 του ΚΦΕ) και
γ) από την  αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης (περ. γ, της παρ. 1, του άρθρου 16 του ΚΦΕ η οποία αναφέρεται αποκλειστικά σε οχήματα ιδιωτικής ή μικτής χρήσης).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.